#

Diş Tedavilerinde Görüntüleme Yöntemlerinin Önemi Nedir?

04 Mayıs 2021 11:57

Ağız ve diş sağlığı tedavi planlamalarında görüntüleme yöntemlerinin önemi nedir?
Tedavi planının ve takip sürecinin başarılı olabilmesi konusunda, teşhis aşaması çok önemlidir. Teşhisin başarılı olması, doğru planlama konusunda yol gösterici olacaktır. Bu amaç ile 2D görüntü veren radyografiler ve üç boyutlu görüntü veren tomografiler kullanılır.

Görüntüleme yöntemleri nerelerde kullanılır?

  • Çürük tespitlerinde
  • Kanal tedavisi uygulamasının öncesinde ya da sonrasında
  • Diş eti hastalıklarının ilerlemiş olduğu durumlarda kemik zararının belirlenmesinde
  • İmplant öncesinde planlama, sonrasında ise takibinin yapılmasında
  • Eklem rahatsızlıklarında
  • Kist ve tümör varlıklarında
  • Cerrahi operasyon öncesi, gömük dişlerin konumunun belirlenmesinde
  • Ortodontik tedavide, çene ve dişler arasındaki ilişkinin tespit edilmesinde
  • Çene kemiği ve dişlerin kırılması  durumlarında
  • Çocukların diş gelişimlerinin takip edilmesinde
  • Çocukların diş gelişimi ve büyümelerinin takibinde

Dişlerin tedavisinde kullanılan kaç çeşit röntgen vardır?

Ağız içerisindeki tüm kemiklerin ve dişlerin yerlerini gösteren panoramik röntgen, daha detaylı fikir edinmek istenilmesi durumunda dişlerin yalnızca iki ya da üçünü birlikte gösteren periapikal röntgen, çürük tespitlerinde kullanılan ağzın sol ya da sağ kısmını gösteren ısırma röntgeni; diş hekiminiz yapılacak uygulamaya göre bunlardan birini seçecektir.
Tüm bunların yanı sıra; implant gibi cerrahi işlemlerden önce gereklilik duyulabilen üç boyutlu görüntüleme yöntemleri de vardır.

Röntgenlerin dozu çok yüksek midir?

Diş tedavilerinin planlamasında büyük rol üstlenen radyografilerin alındıkları andaki yaydıkları radyasyon, tıbbi radyografilere göre çok daha az radyasyon içermektedir. Örneğin; akciğer grafisi gibi. Hatta; bu alandaki gelişmelerden dolayı verilen doz miktarı çok daha düşük seviyelere indirilmiştir.

Dijital radyografilerin geleneksel radyografilere göre farkı nedir?

Dijital radyografide alınan radyasyon oranı, %80 civarında azalma gösterir. Diğer bir önemli farkı ise; alınan kayıtlar bilgisayar ortamında saklanabilir ve döküm olarak da yazdırılabilir.

Ne kadar aralıklarla panoramik röntgen çekilmelidir?
Röntgenin hangi aralıklarla çekileceği; hastanın dental öyküsüne göre değişiklik gösterir. Yılda 1 kez ve yılda 2 kez olmak üzere; kişiden kişiye değişebilen periyotlar bulunmaktadır.

Dental radyografi ve dental tomografinin farkı nedir?

Diş radyografileri iki boyutlu görüntü elde edilmesini sağlarlar. Bu görüntüleme yönteminde; genişlik ve yükseklik konusunda bilgi edinilebilir; fakat dokunun kalınlığı konusunda herhangi bir şey bilinemez.
Dental tomografiler, diş radyografilerinin veremediği doku kalınlığı başta olmak üzere; diş ve kemik dokularına ait tüm detayları gösterirler. Böylelikle; yapılacak tedavi planlamasında olası hata payları minumuma indirgenmiş olur.