#

Diş Teli Çeşitleri Nelerdir?

06 Ocak 2022 15:36

Ortodontik tedavilerde hastanın problemine göre uygun diş teli kullanılmaktadır. Diş tellerinin amacı, ortodontik tedavisine başlayan hastanın dişlerini olması gereken dizilişe kavuştururken, kişiye sağlıklı ağız ve çene fonksiyonları kazandırmaktır. Ortodontik tedaviye erken yaşta başlanılması kişinin ileride karşılaşabileceği çene sorunlarını, gömük diş ve çene darlığı ile diş çapraşıklıklarını engellemeye yardımcı olur. Diş teli çeşitleri arasında seçim yaparken öncelikle diş hekimi hastanın ağız ve diş yapısına göre yönlendirme yapar, hangi diş telinin kullanılacağına ise hekim ve hasta ortak karar verir.

Diş telleri ağız içi dokusuna uygun malzemelerden üretildikleri için herhangi bir alerjik reaksiyona sebebiyet vermezler. Diş telleri en başta sabit ve hareketli olarak ikiye ayrılmaktadır. Sabit diş telleri diş üzerine yapıştırılan braketlerdir. Haeeketli olanlar ise şeffaf plaklar gibi istenildiğinde çıkarılabilen apareylerdir.

Ortodontide Kullanılan Tel Çeşitleri

Metal Diş Telleri (Braketler)

Bu tip diş telleri ortodonti tedavilerinde en fazla kullanılan braket türüdür. Özellikle çocukluk döneminde tedaviye başlayanlarda bu braketler tercih edilir. Yetişkinler estetik kaygısı ile diğer braket türlerine yönelmektedirler. Bu tarz braketler diğer türlere göre hem daha dayanıklıdırlar hem de tedavi süresi daha kısa olur. Braketler arasında telleri tutmak için her hekim kontrolünde değiştirilen şeffaf ya da renkli lastikler kullanılır.

Porselen (Şeffaf) Diş Telleri

Metal diş tellerine göre daha az dikkat çektiği için, özellikle estetik kaygısı olan kişilerin tercih ettiği braketlerdir. Bu tip braketlerin metal diş tellerine göre daha hassas olduklarından ötürü bakımları daha zordur ve daha fazla özen gerektirir. Bu sebeple çocuklarda kullanımı pek tercih edilmez. Bazı kişilerde dişlerin dizilimi düzelirken çene yapısını engellemek amaçlı, bu diş telleri ile beraber çeneyi ve damağı kaplayan bir plak takılır.

İçten Takılan (Lingual) Braketler

Yetişkinlerde kullanılan braket çeşididir. Bu braketler kullanılarak diş telleri dişin dış yüzeyi yerine iç yüzeyine yerleştirilir ve böylece dışarıdan bakıldığında gözükmezler. Diş yapısı içe doğru olan hastalarda kullanılırlar. Alışma süreci ise metal braketlere göre daha zordur ve tadavi süreci daha uzundur.

Şeffaf Plaklar (Telsiz Ortodonti)

Telsiz ortodonti tedavisi olarak da adlandırılan şeffaf plaklar neredeyse hiç görünmezler ve tedavi sürecini estetik hale getirirler. Kolay bir şekilde takılıp çıkarıldıkların ötürü plakların temizlenmesi ve hastanın ağız hijyeninin sağlanması kolaydır. Yetişkinlerin çokça tetcih ettiği bir yöntemdir, özellikle kapanış bozukluğu olan yaşlılarda sorunu çözmek için en uygun yöntemdir.

Şeffaf plakların kullanıldığı ortodontik tedavilerde hekim hastaya 2 haftada bir değiştirilmek üzere bir seri plak verir ve böylece dişler olması gereken yerlere yavaşta kayarak gelirler. Hastanın talep ettiği görünüm elde edildiğinde tedavi sonlandırılır.