#

Kanal Tedavisi Nedir? Nasıl Uygulanır?

04 Mayıs 2021 11:28

Tedavisi yapılmamış çürükler yüzünden diş dokusunun hasara uğraması ya da iltihaplanması sonucunda dokunun uzaklaştırılması, kök kanalının yeniden şekillendirilmesi, bu bölgenin temizlenmesi ve sonrasında ise dolgu maddeleri ile doldurulması uygulaması “kanal tedavisi” olarak adlandırılmaktadır.

Kanal tedavisi gerektiren dişin durumu değerlendirilir ve bir ya da iki seansta bitirilmesi planlanır. Eğer diş,  enfekte olmuş ise enfeksiyonun tamamen yok edilmesi beklenir. Bu da birkaç seans gerektirebilir. Bu durum haricindeki tüm kanal tedavi uygulamaları genellikle tek seansta tamamlanabilmektedir.

Kanal Tedavisi Ağrılı Bir Uygulamamıdır?

Kanal tedavisi işlemi öncesinde, işlem yapılacak diş uyuşturulduğu için hasta ağrı hissetmez. Bazen; çok ağrı duyulan ya da enfeksiyonu olan dişlerde uyuşturma problemi yaşanabilir. Böyle durumlarda ise gelişmiş uyuşturma teknikleri ile dişler uyuşturulur.
Kanal tedavisi uygulaması esnasında işlem yapılan dişin sinir kökleri alınmaktadır. Bu nedenle kanal tedavisi yapılmış bir diş, dış etkenlerden etkilenmemektedir. Tedaviden sonraki ilk birkaç hafta, çok az ağrı duyulabilir ve çiğneme konusunda hassasiyet oluşabilir. Bunun nedeni ise vücuttaki her dokunun iyileşmesi için zamana ihtiyacı olmasıdır.

Kanal tedavisi yapılmış bir diş; uzman diş hekimleri tarafından doğru tedavi planlaması ile yapılması durumunda asla ağrımazlar. Eğer ağrıyorsa aşağıdaki sebeplerden biri olma olasılığı oldukça yüksektir.

1.    Eksik tedavi protokolü uygulanması
2.    Gözden kaçırılan kök ve kanallar
3.    Dezenfeksiyon işlemlerin tam olarak yapılamamış olması
4.    Yüksek dolgu yapılması
5.    Kanal tedavisi uygulanan dişi restore etmek için kullanılan kuronlar