Sakarya Maxident Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği: İmplant Tedavisi
- 14 Ocak 2025 12:37
Diş Kırılması Çeşitleri Nelerdir?
Dişin bir parçasının ya da tamamının kırılması ve bazı durumlarda bu parçanın ağızdan ayrılması durumuna diş kırılması adı verilir. Bu durum tek çeşit gibi görülse bile birçok farlı çeşide sahiptir. Farklı kırık çeşitleri olduğu için tedavi yöntemleri de farklı olabilmektedir. Diş kırılması çeşitleri aşağıda sıralandığı gibidir:
Kırılan bir diş için birçok farklı tedavi yöntemi bulunur. Bu tedavi yöntemleri; Estetik dolgu, Bonding, Kuron, Laminate Veneer ve kanal tedavisidir. Diş kırılması için kullanılan tedavi yöntemlerinin açıklamalarına yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.
Özellikle ön dişlerin minesinde küçük bir çatlak meydana geldiyse, Bonding yöntemi uygulanmaktadır. Diğer dişlerde oluşan aynı sorun için de Estetik Dolgu tercih edilir. Bu yöntemlerde kırık, dolgu yapılarak kapatılmakta ve diş sağlamlaştırılmaktadır.
Dişin bir parçasının kırılarak ayrılması veya ileri seviye çürük olması durumlarında Kuron tedavisi uygulanır. Diş hekimi, dişin bir kısmını gerektiği kadar yontar. Daha sonrasında ise, dişe kaplama geçirerek kırık dişin normal bir diş gibi olması sağlar.
Kuron tedavisi yaptırmak isteyen bir kişinin seçmesi için 4 farklı Kuron çeşidi bulunur. Bunlar; Zirkonyum, metal, seramik veya porselen olmaktadır. Bu 4 çeşidin de birbirine göre avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır.
Ön dişlerde meydana geren kırık veya çatlaklarda en fazla tercih edilen kaplama çeşididir. Bunun nedeni; Doğal diş görünümüne en yakın kaplama olmasıdır. Dişe oldukça sıkı bir şekilde yapıştırılan bu kaplama, kullanılırken renklenme sıkıntısı yaratmayarak yaptıranlara bir avantaj daha sunmaktadır.
Diş kırıldıktan sonra enfekte olursa, kesinlikle kanal tedavisi uygulanmalıdır. Ayrıca kırık, diş köküne kadar ulaşmışsa da kanal tedavisi yapılması gereklidir. Kanal tedavisi diş kırığını değil, kırıkla birlikte olan enfeksiyonu gidermek içindir. Bu sayede dişin çekilmesi engellenir ve daha sonrasında çeşitli tedaviler uygulanabilir.