#

Diş Dolgusu Nedir?

Madde kaybı dişte estetik ve fonksiyon kayıplarına sebep olur. Aynı zamanda formu bozulmuş diş, diş etinin sağlığını ve komşu dişlerin fonksiyonlarını da olumsuz etkiler. Tedaviyi ertelemek sorunun daha da karmaşık hale gelmesine sebep olabilir.

#

Diş Dolgusu Neden Yapılır?

Dolgu, çürük nedeniyle zarar görmüş bir dişe, normal fonksiyonunu ve görünümünü kazandırmanın bir yöntemidir. Diş hekiminiz size dolgu yaparken, önce çürümüş diş dokusunu uzaklaştırır. Etkilenen alanı temizler ve boşluğu dolgu malzemesi ile doldurur.

Bakterilerin girebilecekleri boşlukları dolgu ile kapatarak çürüğün ilerlemesini de engellenmeye çalışır. Dolgu için kullanılan malzemeler, altın, porselen, kompozit reçine (diş renginde dolgu) ve amalgamdır. (cıva gümüş, bakır, kalay ve bazen çinko alaşımı).

Dişlere Neden Dolgu Yapılır?

  • Dişlerde çürüme sonucu oluşan madde kaybının yerine konulması için,
  • Kanal tedavisi sonrası oluşan boşluğun doldurulması için,
  • Dişlerin renk ve şekil bozukluklarının giderilmesi için estetik amaçlı,
  • Diş arası boşlukları kapatmak için,
  • Dişin diş eti ile birleşim yerinde oluşan oyuğu doldurmak için,( bu oyuklara kama defekti deniliyor ve fırçalama işleminin sert olarak ileri geri yapılmasından kaynaklanıyor)
  • Darbe sonucu kırılan dişlerin bütünlüğünü tekrar sağlamak için dolgu işlemleri yapılmaktadır.

Amalgam  dolgu nedir?

Amalgam dolgular gümüş dolgular olarak ta tanımlanır. Amalgam; gümüş, kalay ve bakır alaşımının, cıva ile karıştırılması ile elde edilir. Karışımın %45-50`sini oluşturan civa, metalleri birbirine bağlayarak dayanıklı bir dolgu malzemesi yaratmış olur. 150 yıldan beri geliştirilerek kullanılmakta olan amalgam dolgular, çok sayıda dişin korunarak ağızda kalmasına hizmet etmiştir.

Kompozit Dolgu Nedir? 

Kompozit dolgu, çürük, çatlamış veya rengi bozulmuş olan dişi onarmak için diş renginde yapılan kompozit reçine (plastik) uygulamasıdır. Laboratuarda imal edilen ve dişe tam olarak uyum sağlamak için kişiye özel bir ölçü alınmasını gerektiren vener kaplamalardan farklı olarak kompozit dolgu, tek bir seansta yapılabilir. 

Neden Yapılır? 

Kompozit dolgu, en kolay ve en ucuz kozmetik işlemler arasında yer alır. Dolguda kullanılan kompozit reçine, etrafını sardığı dişlere uyacak şekilde biçimlendirilebilir ve cilalanabilir. Komposit dolgu renklenmiş veya kırık dişlerin görünümünü düzeltmek için kozmetik amaçlı olarak da kullanılır. Ayrıca, dişler arasındaki boşlukları kapatmak, dişleri daha uzun göstermek veya dişlerin şeklini veya rengini değiştirmek için de kullanılabilir. 

Kompozit dolgu bazen, dişeti çekilmesi sonucunda açığa çıkan kökün korunması amacıyla veya amalgam dolgulara alternatif olarak kullanılır.

Porselen diş dolgusu nedir?

Çiğneme kuvvetlerinin çok yoğun olduğu azı dişlerinde, kompozit dolgulardan daha dirençli ve amalgam dolgulardan daha estetik olan porselen dolgular tercih edilir. Yapım aşaması diğer dolgulardan farklıdır. Öncelikle diş hazırlanır ölçüsü alınır, laboratuvarda bu ölçü üzerinde dolgu yapılır. Hazırlanan dolgu diş hekimi tarafından dişe uygulanır. Estetik ve direnç anlamında üstün bir dolgu çeşidi olmasına rağmen, çoklu seans sayısı ve maliyetli bir uygulama olması kullanım sıklığını azaltmaktadır.

Ön Diş Dolgusu Nedir?

Ön diş dolgusu, estetik diş dolgusu olarak da bilinmekte olan bir dolgu yönetimidir. Estetik olarak en çok dikkat çeken ön dişlerde yaşanan çürük problemlerini ortadan kaldırmak için yapılır. Ön diş dolgusu işlemleri yapılırken, dişlerin arasında kalan diastema adı verilen aralıklar (boşluklar) da kapatılmaktadır. Bu sayede ayrık diş görünümü ortadan kaldırılır. Oldukça estetik bir işlem olduğu için uzman bir diş hekimi tarafından yapılması gerekir.
 

Size nasıl yardımcı olabiliriz ?

Sağlık veya estetik yolculuğunuzu bugün başlatmak için çevrimiçi randevu ayrıcalığından faydalanabilir veya diğer hizmetlerimizi görüntüleyebilirsiniz.