Size nasıl yardımcı olabiliriz ?
Sağlık veya estetik yolculuğunuzu bugün başlatmak için çevrimiçi randevu ayrıcalığından faydalanabilir veya diğer hizmetlerimizi görüntüleyebilirsiniz.
Kanal tedavisi dişi kurtarmadan önceki son tedavi yöntemidir.
Kanal tedavisi, dişe canlılığını veren, dişin damar- sinir paketinin (pulpa-öz ) belirli aletler ile alınarak , ardından kök kanallarının içindeki sinir odasının belirli kanal dolgu maddeleri ile doldurulması işlemidir. Kanal tedavisi dişi kurtarmadan önceki son tedavi yöntemidir.
En sıklıkla yapılma sebebi, çürüyen bir dişe erken zamanda müdahale edilmemesi sonucu, çürüğün ilerleyerek dişin pulpa adını verdiğimiz sinir odasına ulaşmasıdır.
Travma, kaza sonucu darbe alan dişte oluşan kırılma sonucu, pulpanın görünür hale geldiği durumlarda kanal tedavisi uygulanır.
Dişeti çekilmesi ve kemik erimesi gibi sebepler ile çok fazla hassasiyet olan dişlere uygulanabilir.
Yapılan vitalite testleri sonucu, canlılığını yitirmiş olduğu kesinleşen dişlere uygulanır.
Ortodondik tedavilerde, dişe gelen aşırı kuvvet sonucu dişin/dişlerin canlılığını kaybetmesi durumunda,
İleri derece diş eti hastalıklarında, İleri derecede aşınmanın meydana gelmesi ile dişlerdeki hassasiyetin giderilmesi için kanal tedavisi yapılır.
Buna tedavi sırasında diş hekimi karar verecektir. Çürük temizlendikten sonra dişin pulpa odası ile çürük tabanı arasında temiz diş dokusu var ise kanal tedavisine gerek kalmaz. Fakat çürük temizlendikten sonra sinir odası minimal bir miktarda açılsa dahi kanal tedavisi yapılmalıdır.
Bu sebeple dişlerinde çürük olan hastalar diş hekimi ziyaretlerini aksatmadan yapmaları gerekmektedir. Aksi takdirde çürüyen dişi, dolgu tedavisi gibi kolay bir şekilde kurtarabilme şansı kaybolur ve kanal tedavisi yapılır. Hatta ileriki safhalarda, kanal tedavisi de yeterli olmayabilir, dişi kaybetmek zorunda kalınabilir.
Dişler, yukarıda bahsettiğiz nedenlerden dolayı hasar gördüğünde, dişin kökünden çene kemiği içinde apseye neden olan irin birikir ve bu da başta ağızda koku olmak üzere dişi çevreleyen kemiği yok etmeye götürür. Bu nedenle hasar görmüş dişler için zaman kaybetmeden diş hekimine görünerek gerekli kanal tedavisinin yapılması istenmelidir.
Normalde bir diş için ortalama 2-3 seans gerektirebilir. Ancak dişin durumuna göre ve diş sayısının çokluğuna bağlı olarak tek seansta yapılabileceği gibi daha fazla seansa da ihtiyaç duyulabilir. Diş hekimi, muayene esnasında ortalama kaç seansta tamamlanacağı konusunda hastaya gerekli bilgiyi vermektedir. Peki, kanal tedavisi nasıl yapılır?
Kök kanalının temizlenip doldurulması işlemi “kanal dolgusu” işlemidir. Dolgu ise dişin ağız içinde görünen kuron kısmında meydana gelen hasarın giderilmesi için kompozit dolgu, inley, onley ya da kron ile onarılması işlemidir.